Hjortnäs Brygga firar 70 år

Publicerad 2013-07-22

Förr och nu. Sittande på bänken är Rune Back, Bertil Andersbengt och Arne Back. Stående bakom är delar av den nuvarande styrelsen:  Anders Back, musikansvarig, Urban Nordström, Gunilla Björk, ordförande, och Ove Danielsson.Förr och nu. Sittande på bänken är Rune Back, Bertil Andersbengt och Arne Back. Stående bakom är delar av den nuvarande styrelsen: Anders Back, musikansvarig, Urban Nordström, Gunilla Björk, ordförande, och Ove Danielsson.

I 70 år har det varje sommar spelats upp till dans vid Hjortnäs Brygga. Den 27 juli är det dags för det stora jubileumsfirandet. Men det blir ett firande utan dans, istället blir det mat och musikunderhållning från scenen.

Med på festen har man tre hedersgäster; Arne Back, Bertil Andersbengt och Rune Back. Tre herrar som är drygt 80 år unga och som var med när Hjortnäs Kamratförening bildades, eller som det hette då Hjortnäs-Sunnanå Byungdom.
– Det var en hel del funderande var vi skulle lägga dansbanan. Men området kring ångbåtsbryggan var ju byallmänning. Dessutom trodde vi att vi kunde locka folk från Rättvik och Leksand att komma dit med ångbåtarna, säger Arne Back.
Så blev det också. Ångbåtarna började lägga till på danskvällarna och det gjorde att föreningen kunde ta betalt av dem. Pengarna, 25 kronor, räckte precis till att betala spelmännen.
– Vi hade ju inget inträde, utan gick och samlade in pengar bland de som dansade. Det blev ju inte alltid pengar vi fick, det blev en och annan byxknapp också, säger Rune Back.
Sedan fick man idén att sälja dansmärken till dem som ville dansa.
– Vi hade folk som gick omkring på banan och kollade. Hade kavaljeren inget märke blev han avkörd från banan, minns Arne Back.
De tre herrarna har själva lagt ner tiotusentals timmar för att få Hjortnäs Brygga till vad det är idag.
– Vi har haft mycket tur och sakerna har spelat oss i händerna. Dessutom har alltid byborna och gamla medlemmar ställt upp för oss. Dessutom har folk som flyttat till byn också ställt upp helhjärtat, säger Arne Back.
Ett exempel på "turen" var när dåvarande vägverket skulle bygga nya vägar mellan byarna och de inte visste vad de skulle göra av jordmassorna som blev över.
– Vi pratade med dem och sa att de kunde lägga massorna här. Det gjorde att vi kunde fylla området mellan dansbanan och sjön så det blev lite mer plats, dessutom räckte massorna till den långa piren, berättar Bertil Andersbengt.

Trots att de tre har "pensionerat" sig från arbetet i kamratföreningen så är de med på ett hörn. Bertil Andersbengt på ett mer handfast sätt som frivillig diskare i kafeterian. Arne och Rune är där för att "titta på folklivet".
– De är nog mest här för att kontrollera att allt går rätt till och att det fungerar som det ska, säger Anders Back, musikansvarig och son till Arne, och skrattar.
Anders är inte ensam om att ha Hjortnäs Brygga i blodet. De flesta som är i styrelsen och andra aktiva i föreningen har varit där sedan barnsben och hjälpt till.
– De flesta av oss som är aktiva nu har barn och barnbarn som är med och hjälper till, så jag tror att framtiden är tryggad. Även om jag var lite orolig för så där tio år sedan, säger Gunilla Björk, ordförande för Hjortnäs Kamratförening.
På Hjortnäs brygga så har man dans varje onsdag i juli. Trots att banan saknar tak så har man bara ställt in dansen en gång på 70 år. Men då av andra orsaker än vädret.
– Det var när det var den svåra tågolyckan i Ornäs och många omkom, då kändes det rätt att ställa in, säger Arne Back.
För två år sedan var det nära igen. Då öste regnet ner.
– Men grabbarna i Sannex ville spela, så de satte upp instrumenten i båthuset. Det kom hundra personer och dansade, berättar Anders Back.