Lilltorpet 2014

Publicerad 2014-07-24

Dans till PeriklesDans till Perikles

Lilltorpet i Falun är en av de få kvarvarande blomstrande folkparker som finns i Sverige och dessutom en av de nyaste, trots att det funnits verksamhet på platsen sedan början av 1930-talet i nykterhetsrörelsens regi.
– Vi vill kunna erbjuda bra verksamhet i en alkohol- och drogfri miljö, säger K-G Johansson, IOGT-NTO, som är en av de ansvariga för verksamheten på Lilltorpet.

Dans omnämns för första gången 1938 i Lilltorpets långa historia. Då köpte SGU, föregångaren till Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF), in en begagnad dansbana för 150 kronor. Om det sedan blev dans det året på den framgår inte av de protokoll som finns kvar.
Det Lilltorpet som finns idag fick sitt utseende i mitten av 1980-talet. Då sålde UNF 89 Falun anläggningen till nykterhetsrörelsens byggnadsförening i Falun, Vi förenade, och de påbörjade ett omfattande renoveringsarbete. Vi Förenade är en stor ägare av ideella och kommersiella fastigheter i Falun och Borlänge. IOGT-NTO arrenderar anläggningen av byggnadsföreningen.
– Att vi inte behöver bekymra oss så mycket över kostnaderna för fastigheten och byggnaden gör ju att vi helt och hållet kan koncentrera oss på att bygga verksamheten, säger K-G Johansson, som också är styrelseordförande för byggnadsföreningen.

Grunden i verksamheten är danskvällarna – moderndans på torsdagar och mogendans på söndagar.
– Förra året var ett mycket bra år för oss, då hade vi ett snitt på 400 personer. Flest besökare hade vi när Streaplers var här, 594 personer, berättar K-G Johansson.
Publikrekordet för en danskväll har Matz Bladhs med 1 500 personer.
Men för några år sedan minskade antalet besökare på torsdagsdanserna. Publiken svek ordentligt.
– Vi sa att vi skulle ge det ett år till. Just det året gjorde Tyllsnäs ett uppehåll i dansen. Det blev vår lycka, publiken återupptäckte Lilltorpet igen. Sedan dess har danserna gått bra, säger K-G Johansson.
Han anser också att samarbetet med sommardans har bidragit till att dansverksamheten på Lilltorpet blivit stabil igen.
– Vi som jobbar med det här är inga dansmänniskor. Men erfarenhetsutbytet med de andra arrangörerna inom sommardans ger oss mycket hjälp.

Men det är inte bara dans som bedrivs på Lilltorpet. På sommaren är badstranden och det sommaröppna fiket en viktig del, tillsammans med familjekvällarna i juli.
Den 2 augusti satsar man också för första gången på mycket länge på ett stort artistuppträdande. På scenen kommer Mikael Wiehe, Pernilla Andersson och nya stjärnskottet Emil Jensen att stå och framföra sin musik akustiskt.
– Vi har varit medlem i Sveriges Folkets Hus och Parker sedan 1999 och de är de som tagit fram den här unika folkparkskvällen. Den kommer att bara att spelas på sju platser i landet, det gör att vi vågar satsa på den, säger K-G Johansson.

Utvecklingen av Lilltorpet fortsätter. För något år sedan kostade man på en rejäl upprustning av toaletterna och en anslutning till det kommunala VA-nätet.
– Nästa satsning blir att förbättra badplatsen och göra den större, berättar K-G Johansson.
Det gör man genom att flytta bort den gamla bastun som ligger nere vid vattnet och sedan bygga nya omklädningsrum med bastu på baksidan av dansbandsscenen.
– Det här gör ju också att även dansbanden kommer att få fräscha och bra utrymmen som de kan vara i när de är här, säger K-G Johansson.