Mannes Loge - inför midsommardagsdansen

Publicerad 2013-06-12

Örjan Forssén, Mannes LogeÖrjan Forssén, Mannes Loge

Midsommardagsdansen på Mannes Loge i Svärdsjö kan räknas till en av de stora danshändelserna på året för moderndansarna. Den klämmer sig in strax utanför pallplats efter dansmarorna i Gävle, Ölandsveckan och Malungsveckan. Den här kvällen lockar varje år över 1 000 personer, ibland ännu mer.

– För vår del är det den största kvällen på säsongen som ger oss en hel del pengar, berättar Örjan Forssén, ordförande för danskommittén hos Liljans SK som driver Mannes Loge.
Varje år drar danserna på logen in 50 000 kronor till klubben som i huvudsak sysslar med bandy. Utan inkomsten för danskvällarna skulle det bli ett stort hål i kassan.
– Bara att hålla isen på vår bandyplan kostar 80 000 kronor per säsong, säger Örjan.

Mannes Loge drivs helt av ideella krafter. Det är åtskilliga tusentals timmar som läggs ner under året för att få in pengarna. Danskommittén består av ytterligare fyra personer, förutom Örjan.
– De lägger precis som jag ner oerhört mycket tid för att få allt att fungera på danskvällarna. Det här är ju inte bara ett sommarjobb, utan vi håller på året runt.
– Vi börjar i praktiken ett år innan. Just nu håller vi på med att sätta danserna för sommaren 2014, berättar Örjan.
Men ett band är givet under Midsommardagen – det är Blender.
¬– Det har blivit en tradition för både dom och oss, som jag inte tror att någon av oss vill bryta, säger Örjan.

I sommar har det målats på Mannes Loge. Jessica Johansson var en av flera som jobbade med det.I sommar har det målats på Mannes Loge. Jessica Johansson var en av flera som jobbade med det.

När den långa kön ringlar med danssugna på midsommardagen ligger det många timmars arbete bakom att allt ska fungera som det ska.
– För min del så brukar jag åka dit en sväng under eftermiddagen för att ta emot bandet och sätta upp skyltar. Ser till att bandet har fika och mackor. Vi brukar också bjuda dem på mat, berättar Örjan.
Det är under den stora scenen i logen som bandet har tillgång till moderna utrymmen där de har möjlighet att fika, byta om och göra sig klar för framträdandet.
En dryg timme innan kommer resten av de som ska jobba på kvällen. Det krävs en hel del frivilliga för att sköta entréer, puben, fikaserveringen och de övriga delarna som finns i parken.
– Ungdomsbandyn ansvara för chokladhjul, kiosk och pilkastning. A-laget ställer upp med folk i puben. Övriga delar ser vi i kommittén till att det finns folk till, berättar Örjan.
När sedan dansen är slut så återstår det ännu några timmars arbete. Kassor ska räknas, området ska städas och bandet ska få tid att packa ihop.
¬– Klockan brukar bli åtminstone tre innan man kommer iväg hem, säger Örjan.

Blender på Mannes Loge på midsommardagen är en lång tradition.Blender på Mannes Loge på midsommardagen är en lång tradition.

I år kommer Mannes Loge att anordna sju danskvällar, varav två på onsdagar.
– Lördagar är ju rätt dyra att ordna dans på. Vi ville testa om det även gick att köra dans mitt i veckan och förhoppningsvis få in lika mycket pengar, utan att det kostar lika mycket, säger Örjan.
Han tror att även i framtiden så kommer Mannes att ha en dryg handfull danser per sommar.

– Jag ser det som svårt att få plats med fler danser. Jag tror inte det finns publik för det och dessutom räcker inte dagarna till om vi inte ska börja konkurrera med de övriga som ordnar dans. Det är ju därför som sommardansgruppen finns till för att det ska bli bra för alla, både arrangörer och dansare, säger Örjan.

Hur många timmar om året lägger du ner på dit engagemang för dansen?
– Vet inte om jag ska vara ärlig. Frågan är om jag egentligen vill veta. Det finns ju med mig överallt.