Säterdalen - mer än bara dans

Publicerad 2013-05-23

Yvonne och Thomas Jansson som driver Säterdalen. Foto: MMPhoto.seYvonne och Thomas Jansson som driver Säterdalen. Foto: MMPhoto.se

Det är inte många av de klassiska folkparkerna kvar. Men i Säterdalen är den levande. Men inte driven av en förening utan av paret Thomas och Yvonne Jansson. Säterdalen är inte bara dans utan under sommarmånaderna genomför man över 30 andra evenemang.

– Vår tanke när vi tog över var att Säterdalen ska fortsätta vara en klassisk folkpark. Att den känslan ska finnas i allt vi gör, säger Thomas Jansson.
Det är åtta år sedan som Thomas och Yvonne tog över den då kraftigt förfallna parken som hade legat för fäfot under många år.
De var inga nykomlingar i bygden. Under många år hade de framgångsrikt drivit kafé och kiosk i Säter.
– Det är 25 år sedan som vi kom hit till Säter. Då kom vi från Uppsala för att driva en ICA-affär, berättar Thomas.
De har båda en förkärlek för 50-talet och det gav idén till de numera klassiska Tisdagsträffarna för motorentusiasterna som varje år drar tusentals fordon och ännu fler entusiaster till Säterdalen.
– Vi lägger ner mycket arbete på dem. Framförallt försöker vi hitta bra underhållning till kvällarna med både svenska och internationella toppnamn, berättar Thomas.

Säterdalen är en folkpark med anor. Här har de flesta stora artister stått på den stora scenen som Abba, Tomas Ledin, Jerry Williams och Snoddas. Till det kommer en rad internationella storheter. Men efter några tuffa år på 90-talet fick folkparksföreningen ge upp och kommunen tog över Säterdalen.
– Kommunen äger parken fortfarande. Vi hyr bara in oss, berättar Yvonne.
Parken var som sagt nergången när paret Jansson tog över.
– Vi hade några tuffa år i början. Men nu rullar det på rätt bra, även om förra året var jobbigt med allt regnande, säger Thomas.

Sean Banan, Svenne Rubins och Lili & Susie är de som kommer att stå på den stora scenen i sommar.
De sistnämnda kommer att vara med när man håller den stora återvändarfesten "Säterdalen Reunion" med 80-tals tema den 15 juni. Svenne Rubins finns på plats på Midsommardagen. Sean Banan står på scenen den 6 juli.
En annan stor festlighet som inte går att missa är Gitarr-Stämman den 13 juli då bland andra Clas Yngström och The Spotnicks kommer.
– Vi försöker ha en blandning av evenemang som tilltalar alla från ungdomar, barnfamiljer till pensionärer, säger Thomas.
Att deras satsning på folkparksatmosfär har gett resultat för både dem själva och för kommunen är helt klart. Deras evenemang lockar många turister till bygden varje sommar.
– Vi har haft flera personer här som har berättat att de fattat beslutet att ta familjen och flytta till Säter efter att de varit här och hälsat på, berättar Yvonne.

Nu är inte Säterdalen öppen bara när det är evenemang. Säterdalen är öppen dagligen för den som bara vill njuta av den underbara miljön eller låta barnen leka av sig i den fantastiska lekparken. Under sommarmånaderna är också Dalstugan öppen där man kan äta mat eller ta sig en fika.
– Vissa dagar blir väldigt långa för oss. När vi har en danskväll eller en tisdagsträff är vi här från tidiga morgonen till sena kvällen. Det är jobbigt ibland, men det blir också en livsstil och väldigt ofta jätteroligt, säger Yvonne.