Sommardans - efter säsongen

Publicerad 2013-08-28

Sven Erik Berglund från Sommardans intervjuar Ida Jansson om vad hon tycker om danserna i sommar. Idas vän Nicolina Ekvall lyssnar.Sven Erik Berglund från Sommardans intervjuar Ida Jansson om vad hon tycker om danserna i sommar. Idas vän Nicolina Ekvall lyssnar.

Nu går sommardanssäsongen mot sitt slut. Även om dansställena lägger sig i malpåse för nästa sommar så fortsätter arrangörerna inom Sommardans sitt oförtröttliga arbete att se till att nästa danssäsong blir ännu bättre.

– Är det något dansband som du saknar och tycker vi borde ha nästa år, frågar Sven Erik Berglund dansaren Ida Jansson på en av sommarens sista danskvällar.
Frågan är en del av en enkätundersökning som görs vart annat år.
– Den här enkätundersökningen är en viktig del i det utvärderingsarbete som vi gör inom sommardans. Det är ju dansarna som är våra kunder och det är ju för dom som vi arbetar, säger Sven Erik.
– Vi vill ha deras åsikter om band och vad som gör att de åker till ett visst dansställe eller inte.

Sommardans är ju ett samarbete mellan sju dansställen i Dalarna och Gästrikland. Varje år ser man till att det inte blir några bandkrockar eller att samma band står på olika ställen allt för nära i tid.
– Vi lyckas inte jämt, men för det mesta försöker vi lösa det. Kan vi inte göra det är vi ju då medvetna om att det blir en krock så går vi in i det med öppna ögon, säger Sven Erik Berglund.
Redan nu är arbetet med nästa sommar i full gång.
– De band som vi vet är mest populära hos våra dansare är redan bokade. Men sedan finns det ett antal danskvällar som inte har band av olika anledningar. Det kan bero på att vi inte tycker att ett band har fungerat eller att vi vill försöka testa något nytt band, berättar Sven Erik.

Sommardansarrangörerna träffas några gånger om året.
– Ett möte kommer direkt på hösten. Då utvärderar vi hur sommaren har gått publikmässigt och med de olika banden. Sedan pratar vi om vilka satsningar som vi kommer att göra inför nästa säsong. Löpande under vinterhalvåret så skickar dansställena in sina bokningar så vi kan ha koll på att det inte uppstår några krockar. På vårmötet fastställer vi dansprogrammen och löser större problem, säger Sven Erik.

Vad vill du göra för satsningar inför sommaren 2014?
– Min idé är att vi måste göra vår hemsida mer anpassad till mobilerna.

Om du snabbt skulle sammanfatta sommaren 2013 i stort för Sommardansställena?
– Det har varit en bra sommar på det hela taget med mycket publik. Jag vill passa på och tacka alla dansare och dansband som gjort den här danssommaren så bra.